Virtual Reality

Zet je je VR bril op en een headphone op? Dan duik je met virtual reality echt in een compleet andere wereld. Niets uit deze realiteit komt uit de "echte" realiteit, of in ieder geval niet uit het "nu". Zo kun je werelden maken waar alles mogelijk is, een game waar alles nieuw is, aliens rond lopen en niets te maken heeft met de wereld die we kennen. Een achtbaanrit die volgens onze natuurwetten niet mogelijk is. Maar ook video's die gemaakt zijn met een 360 graden camera en vervolgens bekeken worden met een VR bril schuiven we onder het kopje Virtual Reality. Een emersed ervaring (onderdompelen) staat eigenlijk gelijk aan virtual reality, je sluit je als het ware af van de buitenwereld.

Momenteel heeft VR duidelijk de overhand. Zeker als je kijkt op het gebied van gaming en entertainment wordt er op dit moment enorm veel content uitgebracht.

Augmented Reality

Augmented Reality is de combinatie tussen de echte wereld en een computer gegenereerde wereld. Voor Augmented Reality heb je niet perse eens een AR bril nodig, het is namelijk al mogelijk om AR na te bootsen met je telefoon of tablet. Technisch gezien het lastigste onderdeel aan aan AR is dat de computer de buitenwereld moet "begrijpen", zodat deze de objecten op de juiste plek kan projecteren. Bij je telefoon of tablet wordt er vaak gebruik gemaakt van een QR code. De zwaarder uitgevoerde brillen kunnen dit al redelijk goed automatisch, maar dien je van te voren wel goed in te richten (programmeer technisch) om de volledige kracht van AR te ervaren.

Wil je goed kennis maken met Augmented Reality dan zul je nog even moeten wachten, het is gewoon nog niet ver genoeg ontwikkeld. Zelfs met de Microsoft Hololens is het gewoon nog niet perfect. Kijk je naar de oplossingen voor mobiel en tablet, dan zijn we al redelijk ver en zijn er zakelijk gezien veel kansen! Denk bijvoorbeeld alleen al aan de inrichting van je huis of het bespreken van producten die nog niet in productie zijn, maar wel bekijken moeten kunnen worden.

Mixed Reality

Mixed reality bestaat (volgens ons) eigenlijk niet, het is een mix tussen Augmented reality en Virtual Reality. Veel nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de vr bril van dit moment gaan over mixed reality en worden de vr brillen langzaam mixed reality brillen. Het is dus eigenlijk een term die gaat over de hardware zelf en niet over de ervaring op zichzelf.

Als je bijvoorbeeld zakelijk kijkt dan biedt het enorme voordelen. Neem bijvoorbeeld de turbo hier op de afbeelding, ontwerpers kunnen het product van te voren helemaal bekijken (AR). Gaan ze akkoord met het ontwerp, dan kunnen ze de turbo eigenlijk meteen plaatsen en in actie zien in een werkend schip (VR). Of vergaderen met verschillende ontwerpers over de hele wereld in een virtuele vergadering, waar ze de turbo voor zich zien (VR). Kortom de mogelijkheden voor Mixed Reality zijn er zeker!