Virtual reality bril
De top van de markt is een Virtual Reality bril die je aansluit op je PC of Laptop. Door het aantal sensoren, de hoge kwaliteit beeldschermen en de grote rekenkracht van de computer en grafische kaart zorgt voor een onvergetelijke ervaring. Door het hoge aantal sensoren, kan de VR bril zeer precies reageren op jouw bewegingen, de computer berekend vervolgens het meest ideaale beeld en stuurt dit vervolgens weer naar de schermen in de VR-bril. Bij een aantal modellen wordt een goede hoofdtelefoon mee geleverd, maar we adviseren je altijd een hoge kwaliteit hoofdtelefoon aan te schaffen. Dit maakt de ervaring namelijk helemaal compleet. Software en VR games zijn verkrijgbaar via de platvormen van de ontwikkelaars, maar ook op Steam VR is behoorlijk veel content te vinden.
Oculus Rift
Populairste model, resolutie 2160x1200
HTC Vive
Room tracking, resolutie 2160x1200
Razer OSVR
Alle software open source, resolutie 2160x1200
Fove VR
Pupil tracking, resolutie 2160x1440
Star VR
210 graden field of view, resolutie 5120x1440
VRvana Totem
VR & AR, resolutie 2560x1440
Voordelen
Met een vaste VR bril is het mogelijk zwaardere games en apps te draaien en daarnaast ben je niet beperkt tot één platvorm. De rekenkracht zit niet in de bril maar in de computer waar je de bril op aansluit. Omdat de rekenkracht van een computer vele malen hoger (afhankelijk van de setup) is dan een smartphone en console zorgt dit zorgt voor de beste ervaring qua virtual reality. De vr brillen zitten helemaal vol met sensoren en camera's (afhankelijk van het model), waardoor de bril een stuk nauwkeuriger is dan b.v. smartphone brillen.
Nadelen
Eigenlijk werken alle vr brillen nog met kabels vanuit de computer naar de bril om te voorzien van de beelden en stroom. Hierdoor kun je toch een stuk minder vrij rondlopen dan met een smartphone vr bril. Gelukkig is b.v. de HTC Vive bezig met een setje om alles draadloos te maken, zodat je minder last hebt van de bekabeling. Je hebt een behoorlijk zware PC nodig met voldoende rekenkracht. Dit betekend dat je naast de aanschaf van de bril ook vaak een nieuwe computer met 3D kaart moet aanschaffen. De prijzen van de virtual reality brillen zijn nog steeds relatief hoog, gelukkig zal dit in de nabije toekomst veranderen.
Standalone VR brillen
Standalone virtual reality brillen zijn brillen met een ingebouwde computer en vaak ook accu, zodat je geen last hebt van de bekabeling en volledige bewegingsvrijheid kunt ervaren. Wij zijn op dit moment geen voorstander van deze modellen, vaak omdat ze ontwikkeld zijn om de hardware zo klein mogelijk te houden in plaats van deze zo krachtig mogelijk te maken. Wij verwachten wel dat een standalone VR bril wel de toekomst hebben. Echter moet de rekenkracht van mobiele hardware en kwaliteit van de software sterk gaan groeien om zich te meten met de andere oplossingen.
Sulon Q
VR & AR, resolutie 2560x1440
Gameface VR
Multiplatvorm, resolutie 2560x1440
AuraVisor
Geen aanrader, resolutie 1920x1080
Voordelen
Geen last van bekabeling, maar toch meer rekenkracht dan een smartphone VR bril. Een bril en systeem dat 100% gericht is op de VR ervaring.
Nadelen
Omdat de computer en de accu verwerkt zitten is het gewicht hoog, dit zorgt voor minder comfort. Lang niet zoveel rekenkracht en opslagruimte als een PC, waardoor de ervaring minder goed is.
Multimedia VR brillen
Multimedia VR brillen kun je goed gebruiken als VR bril. Echter zijn de brillen ontwikkeld vanuit het oogpunt multimedia bril. Met andere woorden je zult een enorm toffe bril hebben met een leuke ervaring, maar niet te vergelijken met een VR-bril die ontwikkeld is met als enige doel Virtual Reality. Zo zitten er een aantal sensoren op de bril, maar vaak onvoldoende en zal de ervaring gewoon niet hetzelfde zijn als met een VR bril die daar speciaal voor is ontwikkeld.
Vuzix iwear 720
Multimedia bril, resolutie 1280x720
Avegant Glyph
Multimedia bril, resolutie 1280x720
LG 360 VR
Aansluiten op je LG, resolutie 920x720
Voordelen
De brillen zijn erg compact en zijn vaak geschikt om op allerlei bronnen aan te sluiten.
Mogelijkheden voor virtual reality
Nadelen
Dit type bril is niet speciaal gemaakt voor de Virtual reality ervaring, waardoor er bijvoorbeeld minder sensoren in het scherm zitten en de resolutie een stuk lager is dan de andere vr-brillen. Dit zorgt ervoor dat er ervaring een stuk minder naadloos verloopt. Omdat de brillen je ogen niet volledig afsluiten heb je vaak beeldruis van buitenaf en je ziet nog een gedeelte van de buitenwereld. Prijzen zijn vaak net zo hoog als een vr bril die je aansluit op de PC.
Hybride VR bril smartphone
Een prachtige oplossing, waar niet vaak aan wordt gedacht. De rekenkracht van een high end computer, maar je smartphone als beeldscherm. Deze hybride oplossing is in onze ogen zeer interessant, omdat de kosten gewoon een stuk lager liggen maar toch met een professioneel resultaat. Daarnaast werkt de set ook nog eens helemaal draadloos en kun je op de PC gewoon VR gloves aan te sluiten.
Visus VR
Voordelen
Budget oplossing, maar toch met ruim voldoende mogelijkheden. Werken zonder kabels. Werken met computer software en games in plaats van Smartphone apps.
Nadelen
Beeldkwaliteit is afhankelijk van je smartphone en rekenkracht computer. Er kan vertraging ontstaan door de draadloze communicatie tussen de telefoon en computer.