Een vr bril kopen is niet is wat je zomaar doet, natuurlijk wil je je eerst verdiepen in virtual reality. Ben je eenmaal overtuigd van je aankoop? Dan is het tijd om deze walktrough goed door te nemen.

vr bril kopen

Accessoire voor je telefoon of standalone vr bril

De eerste belangrijke vraag die jezelf moet afstellen; wat wil ik met de bril gaan doen? Wil je een beetje experimenteren en links en rechts wat filmpjes kijken en wat uitproberen? Kies er dan voor om je telefoon als basis te gebruiken. Ben je van plan wat serieuzer met virtual reality om te gaan, ga dan voor de schaf van een standalone vr bril. Hiermee kun je namelijk de echte kwaliteiten van de vr bril ontdekken.

Telefoon als basis

Natuurlijk levert je telefoon niet dezelfde ervaring van een standalone vr bril. Maar het zorgt wel voor een ervaring die er aardig dicht bij in de buurt komt, tegen een fractie van de prijs. De kwaliteit is iets minder door onder andere het beeldscherm van je telefoon. De resolutie van de telefoon is lager dan bij een “echte virtual reality bril”. Waardoor je wat blokjes (pixels) kunt zien tijdens je ervaring. Gelukkig worden de beeldschermen van telefoons steeds beter qua resolutie waardoor de ervaring ook steeds beter wordt. De google pixel was een van de eerste telefoons die hun resolutie speciaal hiervoor verhoogde.

vr bril telefoon

Maar welke telefoon past er nou in welke vr set?

Dit is vrij eenvoudig, bij de telefoonhouders wordt altijd aangegeven welke inch maat er geschikt is. Dit betekend dat wanneer je telefoon 5.5 inch is (schermdiagonaal), je dus opzoek moet naar een set waar de telefoon in past. De meeste sets zijn gelukkig geschikt voor telefoons van 4 tot 6 inch, dus dat past! Let daarna op of de bril en met name de controller die bij de bril geleverd wordt werkt met de software op je telefoon. In 99 van de 100 gevallen wordt iOS en Android netjes ondersteund. Bekijk ons assortiment in onze vr bril winkel.

Standalone vr bril

Ben je van plan een standalone bril aan te schaffen dan is het verhaal iets complexer. Naast de bril dien je ook een computer aan te schaffen waarmee je de bril kunt aansturen. Deze computer systemen zijn vaak vrij zwaar uitgevoerd, wat betekend dat het aardig in de kosten kan lopen. Voor de Oculus Rift gelden op dit moment bijvoorbeeld de volgende systeemeisen:

  • Video Kaart: GTX 650 / AMD 7750 desktop GPU of beter en nieuwer
  • CPU: Intel i5-750 / AMD FX-4100 of beter en nieuwer
  • USB Ports: 1x USB 3.0 port + 1x USB 2.0 port
  • Video Output: HDMI 1.3
  • OS: Windows 7 SP1 64 bit of nieuwer

* Deze systeemvereisten verandere natuurlijk per uitgebracht model

 

vr bril computer

 

Daarnaast heb je naast de “zware” game pc, ook nog een controller nodig waarmee je jezelf navigeert door de virtual reality. De controllers van de Oculus kosten bijvoorbeeld al €199,- het compelte kostenplaatje is dus een stuk hoger dan alleen de vr bril. Gelukkig zijn de verschillende partijen wel bezig met volledig standalone brillen en vergeet ook zeker niet de vr bril van sony playstation die je kunt aansluiten op je playstation 4!

vr bril sony

Welke software heb ik nodig?

Gelukkig spreekt dit voor zichzelf, bij elk bril wordt software mee geleverd zodat je deze probleemloos kunt aansluiten op je systeem. Daarnaast kun je de vr games via verschillende platvormen downloaden en installeren als gewone games. VR Video’s en films zijn gewoon te kijken via Youtube of te koop via verschillende video platvormen.