Virtual Reality kan nu ook in het water. En dan bedoelen we niet alsóf je in het water bent, maar gewoon met apparatuur en al kopje onder. VR-therapie krijgt zo een nieuwe dimensie.
Want John Quarles, professor computer science in de VS, bedacht de apparatuur en bijbehorende game speciaal voor mensen met multiple sclerosis, MS. Voor hen heeft baden en zwemmen verschillende voordelen. Door een interactieve game te ontwikkelen die in het water gespeeld kan worden, heeft Quarles een nieuwe vorm van therapie ontwikkeld.
VR-Therapie
“Virtual Reality als hulpmiddel bij fysieke therapie bestaat al een tijdje. En therapie in het water voor MS-patiënten gebeurt ook al lang, Maar niemand had nog een link tussen die twee gelegd”, aldus Quarles, die zelf MS heeft. Eén van de kenmerken van MS is dat het lichaam snel oververhit raakt tijdens lichamelijke beweging. Terwijl beweging juist goed is in de strijd tegen de ziekte. Vandaar dat het zwembad een ideale plek is om toch oefeningen te doen.
Shark Punch
De techniek die Quarles ontwikkelde bestaat uit een waterdichte smartphone die op de borst gedragen wordt en een smartphone die in een speciale duikbril/vr-bril wordt geplaatst. In de VR-game, Shark Punch, zit de speler – net als in het echt – in het water, alleen komt er nu een haai op hem of haar af. Deze moet op afstand gehouden worden door op het juiste moment een stoot op de neus van de haai te plaatsen. Lukt het de haai toch om te bijten, dan begint de smartphone op de borst te trillen.
Out of the box
Om de game zo realistisch mogelijk te maken is het beeld dat de speler door de bril ziet in tweeën gesplit, zoals wanneer men door een duikbril kijkt. Quarles heeft inmiddels patent aangevraagd voor zijn concept. Hij hoopt dat de apparatuur op termijn ook kan helpen bij mensen met blessures, of die herstellende zijn van een operatie. “Omdat games een positief effect kunnen hebben op mensen. Als het gaat om de ontwikkeling van VR-toepassingen voor medische behandelmethoden komt het aan op out of the box denken.” Het project ontving inmiddels een subsidie van $240,000 van de National Science Foundation in de VS.
Geef een reactie