Virtual Reality
Virtual reality, kun je omschrijven als een duik (emersed) in een andere realiteit, een virtuele realiteit. Via verschillende zintuigen wordt je ondergedompeld in deze VR omgeving. Een vr bril of VR cube (ruimte met projectie op de wanden) wordten je ogen te gestimuleerd, een koptelefoon om je gehoor (gehoor bepaald 30% van de ervaring) af te sluiten en beweging wordt gebruikt om te navigeren door de virtuele omgeving. Je sluit je dus 100% af voor de "echte" wereld en land als het ware in computer gestuurde realiteit. Deze virtueel realiteit kan bestaan uit beelden uit de echte wereld zoals een 360 graden foto of film of een computer geanimeerde game of animatie.
Tot kort gelden werd virtual reality bijvoorbeeld vooral gebruikt om mensen te trainen op bepaalde situaties. Denk hierbij aan het trainen piloten om ervaring op te doen, leger piloten te trainen op gevaarlijke situaties en daarnaast kunstzinnige projecten. Een echt comercieel succes voor de consument is er nooit geweest, simpelweg omdat de rekenkracht er niet was. Sinds 2012, toen de Oculus Rift voor het eerst het licht zag, zit virtual reality echt in een stroomversnelling!
Lees hier alles over het verschil tussen Virtual Reality en Augmented Reality.
Bekijk alle VR brillen
De toekomst van Virtual Reality
Maar ook voor veel bedrijven is virtual reality een manier om hun bedrijf op een andere manier te promoten, maar ook een manier om kosten te besparen. Denk bijvoorbeeld aan het trainen van personeel, makelaars op afstand huizen te tonen, vergaderingen waar iedereen virtueel bij kan zijn, product demonstraties en tests, allemaal mogelijkheden voor virtual reality om verder groeien!
Op dit moment zijn de producenten bezig met het toevoegen van camera's aan de VR brillen, waardoor de echte wereld vermengt wordt met de virtuele wereld. Dit zal de term veranderen in Augmented Reality (AR). De komst van AR zal ook veel nieuwe mogelijkheden met zich mee brengen.