De VR bril is ontwikkeld door onderzoekers van Stanford en Dartmouth College in Amerika. Er is een prototype ontwikkeld dat is aanpast op basis van de leeftijd en brilsterkte van de gebruiker. Hierdoor zou hoofdpijn en misselijkheid (motion sickness) worden verminderd. Motion sickness is een veel voorkomend probleem bij het gebruik van virtual reality brillen. Volgens de onderzoekers hebben mensen klachten bij het gebruik van VR omdat hun ogen niet goed kunnen scherpstellen. De ogen proberen op één object te focussen, maar het scherm is altijd op dezelfde afstand van de ogen. Met andere woorden je brein begrijpt het niet en daar krijg je last van.
De VR headset is voorzien van speciale lenzen die de gevoelsafstand naar het scherm aanpassen, zodat er beter door de ogen kan worden scherpgesteld en je brein het begrijpt. Een alternatief voor de bril kan het scherm met motoren naar voren en achteren bewegen, om de brandpuntafstand van het scherm te veranderen. Er is speciaal software ontwikkeld die rekening houdt met de brilsterkte van de gebruiker. Daarbij wordt ook gekeken naar leeftijd, omdat dragers ouder dan 45 jaar vaak meer moeite hebben met scherpstellen.
Gebruikers zonder bril
Deze nieuwe technologie maakt het mogelijk om een VR-bril te gebruiken zonder contactlenzen of een bril. Daarnaast zou de drager geen last van de ogen krijgen, wat vaak de oorzaak is voor hoofdpijn tijdens het gebruik van een virtual reality bril. Onder andere de misselijkheid kan hierdoor drastisch verminderd worden. De onderzoekers hopen dat hun prototype Virtual reality gerelateerde bedrijven zal helpen om nieuwe technologieën voor headsets te ontwikkelen.
Bron: http://news.stanford.edu/2017/02/13/personalized-virtual-reality-displays-match-eyesight/
Geef een reactie